Kiezen

Hoezo, kiezen?

Een patiënt vertelde me dat zij altijd zat met een te groot verantwoordelijkheidsgevoel en dat ze daar regelmatig last van had. Ook merkte ze dat ze altijd heel snel van iedereen allerlei stemmingen en emoties kon overnemen. Waarom dat was, was haar niet duidelijk.

Er kwam bij mij het vermoeden op, dat dit niet iets was van de laatste tijd maar al heel lang aanwezig was. Dus mijn vraag aan haar was: “wat heeft je het ergste geraakt of beïnvloed in je leven?” Wat voor haar belangrijk was, dat haar ouders gescheiden waren en dat ze eigenlijk al lang voor de scheiding had gevoeld dat het niet goed zat tussen haar ouders. Als ze nu terugkijkt hoe ze daar toen op reageerde, komt bij haar het beeld naar boven dat ze zich toen heel erg heeft aangepast in haar doen en laten, om haar ouders zo min mogelijk problemen te geven. En ook dat ze toen erg bezig was om allerlei dingen vanuit haar situatie als kind te organiseren om het zo goed mogelijk te laten zijn tussen haar ouders.

Als kind had ze dus de verantwoordelijkheid voor haar ouders op zich genomen. Om dit zo goed mogelijk te doen, heeft ze zich als het ware ´open gezet´, om de stemmingen telkens af te tasten en er dus goed op te kunnen inspelen. Als kind had ze de keuze gemaakt om die verantwoordelijkheid en dat open-zijn in te zetten om de situatie voor haar veilig te maken – alleen als vader en moeder bij elkaar zouden blijven, zou de situatie voor haar veilig zijn.

Nu blijkt dat ze nog steeds een te groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft en te open is. Dat vraagt van haar een keuze om zich daar los van te maken, een bewuste keuze – dit in tegenstelling tot de onbewuste keuze van het kind van destijds.

Als fysiotherapeut kan ik haar ritmische massage aanbieden en oefeningen om haar te groot verantwoordelijkheidsgevoel grenzen te geven. Bijvoorbeeld: de verantwoordelijkheid alleen voor haar eigen sfeer en leven te nemen, en niet voor haar hele omgeving. Ook grenzen aanreiken om haar te open houding in te perken: ze hoeft nu immers niet meer alles in de gaten te houden! Ze mag leren om van moment tot moment te bepalen wat wel en wat niet ter zake doet.